Fed upokojuje investorov, obmedzenie stimulov závisí od ekonomiky

28.06.2013 Celý región

Washington 27. júna (TASR) - Americká centrálna banka (Fed) sa snaží upokojiť investorov. Uisťuje ich, že nezačne obmedzovať nákup dlhopisov, pokiaľ sa situácia v ekonomike nezlepší. Podľa Fedu akékoľvek zníženie monetárnych stimulov závisí od výkonu ekonomiky, nie od dátumu, informovala agentúra AP.

Fed mesačne nakupuje dlhopisy za 85 miliárd USD (65,22 miliardy eur), aby udržal dlhodobé úrokové sadzby nízko a podporil úverovanie a spotrebu. Šéf banky Ben Bernanke minulý týždeň (19. 6.) šokoval investorov, keď uviedol, že Fed zrejme začne obmedzovať program nákupu dlhopisov už tento rok, ak ekonomika bude pokračovať v zotavovaní.

Prezident newyorského Fedu William Dudley dnes povedal, že ak bude ekonomika slabšia, než očakáva Fed, program nákupu dlhopisov bude pokračovať. Zdôraznil, že časový rozvrh ukončovania programu závisí od situácie na trhu práce a vyhliadok ekonomiky.

"Ak budú situácia na trhu práce a dynamika ekonomiky menej priaznivé, očakávam, že program nákupu dlhopisov bude pokračovať vyšším tempom počas dlhšieho času."

Podobne sa vyjadril aj člen Rady guvernérov Fedu Jerome Powell. Investori podľa neho prišli k nesprávnemu záveru, že Fed čoskoro obmedzí nákup dlhopisov. "Vývoj sadzieb bude nakoniec závisieť od vývoja ekonomiky. Chcem zdôrazniť, že ekonomické dáta sú dôležitejšie než dátum."

(1 EUR = 1,3032 USD)
 

Vyberte región